Beszámoló Dr Reinhard Krüger Egyéni terápia család-rendszerszemléletű megközelítéssel című workshopjáról


ReinhardvSzeretnénk értesíteni benneteket, hogy január 14-15-16- án megrendezésre került workshopunk, melynek előadója, csoportvezetője Dr Reinhard Krüger volt. A workshopunk témája pedig : ” Egyéni terápia család-rendszerszemléletű megközelítéssel”

Ez a workshop a család-rendszer terapeuta képzésünk moduljaként egyrészt egy képzési folyamat része, másrészről mint önálló rendezvény, alkalom volt a képzésen kívülieknek is betekinteni a munkába.

Krüger megmozgatta csoportunk tagjait. Különböző módokon profitáltak az átadott elméleti tudásból, és a tanult technikák alkalmazásából.

 

Néhány csoporttag véleménye:

„Az önszupervizió egy új lehetőség számomra az önismeretre. Új nézőpontot ad és segít elmélyülni az emberi kapcsolataimban. Nekem az 5 éve tartó családi konfliktusomat helyezte új fókuszba. Ennek köszönhetően csökkent a feszültség és növekedett a megértés a konfliktuspartneremmel szemben, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt. Sikerült meglátnom és megéreznem az ő helyzetét és cselekedeteit.
Nagyon szeretném kipróbálni családokkal való munkám során. Azt érzem hogy megint tanultam valami hasznosat, amitől én is több lehetek és azok is akiknek át tudom ezt a módszert adni. Köszönöm az élményt!”

„Nagyon tetszett, hogy a mentalizáció és a pszichodramatikus játék folyamatáról ilyen részletes elméleti ismertetést kaptam, és az elméletet illetően, a szerepcsere kapcsán izgalmas kérdések merültek fel bennem.
Ezen felül rengeteg tanácsot és tudást kaptam a saját szervezésű (gyerek) csoportjaink vezetéséhez is.”

 

„Amikor saját magamon próbáltam ki az önszupervíziót, akkor éreztem igazából a flow élményt. Működik a módszer, amit Krüger úr bemutatott nekünk. Nagyon hálás vagyok érte.”

 

„Számomra az önszupervízió volt nagyon fontos lépés abban az irányban, h elkülönítsem magam a másiktól. Szerintem alapvető emberi jellemzőnk, h azt hisszük, ami a mi fejünkben van, az a másikéban is, s emiatt a tévedés miatt futnak zátonyra kommunikálásaink. Ezzel a módszerrel viszont szépen rá lehet érezni, kihez melyik érzés vagy gondolat tartozik.”

 

„Hajlamos vagyok felülni a gondolat vonatra, ami mindig ugyanazon a sínen jár körbe-körbe. Reinhard pedig a lehető legtermészetesebb módon átállította a váltót, és mutatott másik síneket / nézőpontokat.”

 

20151204_191823-800x„Nekem a mostani képzésen az hozott a legtöbbet, hogy Krüger segítségével sikerült jobban megértenem az egyén- és a rendszerközpontú gondolkodás közti különbséget. Az önszupervízióban nagy élmény volt megtapasztalni, miként segít belépni a másik világába, ha felveszem a testhelyzetét – ha valóban a bőrébe bújok. Nagyon fontos útravaló volt nekem, hogy függőségben szenvedő betegekkel folytatott üléseken a függő-énnek is kiteszünk egy széket – ennek szerepe és hatása a terápiás folyamatban. A pszichodramatikus párbeszédben rejlő lehetőségekre is ráláttam: teret nyit, levegőhöz juttat, a kliens és a terapeuta is nagyobb szabadságot és mozgásteret nyer; a kliens és terapeuta is új perspektívához juthatnak.”

 

Várunk benneteket következő workshopunkra, február 12-től 14-ig, melynek témája a szexualitás. Meghívott vendégünk pedig Pieter Ruigewaard (Hollandia), a Magyarországon is működő SGT ( sexual grounding terápia) kiképzője.

Részletekért kattints ide!