Szerepelmélet rendszerszemléletben


A Család-rendszer terápiás műhely szervezésében két és félnapos műhelymunka és képzés (nem csak) segítő foglalkozásúaknak. Mindazoknak, akik nagyobb rálátást szeretnének a családban és párkapcsolatban megjelenő konfliktusokra, dinamikákra, előremutató és hátráltató működésekre, életüket segítő és akadályozó szerepeikre – saját életükben és segítő munkájukban egyaránt.

Következő modulunk címe: „Szerepelmélet rendszerszemléletben”

Hogyan alkalmazhatjuk hatékonyan a szerepelméletet a segítő munkában?

Pénteken és szombaton vendégünk és kiképzőnk Zánkay András, pszichológus, kiképző pszichodráma vezető. András a klasszikus pszichodráma szerepelméletét fogja összefoglalni, érthetővé tenni, szerepeinkkel dolgozni, az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával.

„A szerepek nem a Self-ből bukkannak fel, de a Self kiemelkedhet a szerepekből.” Jacob Levy Moreno

A szerepelmélet a klasszikus pszichodráma egyik alapvető elméleti fundamentuma. Közös munkánk során kutatni fogjuk, hogy
• Hogyan alapozhatja meg segítő munkánkat a szerepelmélet fogalmaiban való gondolkodás?
• Hogyan segítheti a ráhangolódásunkat a munkára a szerepelmélet szemlélete?
• Hogyan azonosíthatja a segítő a helyzetben megjelenő szerepeket és használhatja fel azokat a helyzetben történő eligazodáshoz?
• Hogyan szolgálhatja a segítő jó kapcsolódását a klienshez a szerepelméleti megközelítés?
• Hogyan ragadhatóak meg szerepekben a segítő feladatai?
• Hogyan akadályozzák a folyamat előrehaladását a segítő nem megfelelő(en választott) szerepei?
• Hogyan segítheti a segítő szakmai fejlődését a szerepelmélet?

A workshopon lehetőséget teremtünk a saját témával történő munka mellett a helyzetek szupervízióval kísért gyakorlására, tanulására.

Vasárnap Tarján Emőke, Iszlai Zoltán és Pogány Anikó egészíti ki és alakítja tovább a hallottakat a családra, csoportra, terápiás térre alkalmazva.
• A megküzdő szerepek jelentősége és összekapcsolása a személyiségfejlődés korai szakaszával – kötődéselméleti magyarázatok;
• A segítő által egyéni, páros és családi helyzetben alkalmazható különböző technikák a kliens szerepeinek azonosítására és az azokkal való eredményes munkára.
Az egyes technikákat lehetőség lesz kipróbálni kliensként saját élményben, illetve segítőként alkalmazásban.

Időpont:
Október 12. péntek 14:00-20:00 óráig
Október 13. szombat 9:30-19:00 óráig
Október 14. vasárnap 9:30-17:00 óráig

Helyszín:
VII., Wesselényi utca 71.

Részvételi díj: A három napos sajátélmény-munka és szakmai képzés díja 39.000 forint. A képzés a Család-rendszer terapeuta képzés moduljaként a képzésbe beszámítható.

Jelentkezés és további információ:
Dr. Tarján Emőke
pszichoterapeuta, pszichodráma vezető, kiképző család-rendszer terapeuta
info@csaladrendszerterapia.hu
tarjanemoke@gmail.com
30 – 528 1918

„A szerepelmélet bármi más személyiségelméletnél nagyobb lehetőséget biztosított arra, hogy önmagamat saját életem alakítójának lássam szerepeimen keresztül.”
„A változás spontaneitást és kreativitást kíván. Minket nem az érdekel, hogy az ember mit tud magáról, hanem az, hogy mit tud tenni magáért.”
Zerka Moreno